Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 23. oktober 2021

Løvfaldstoget kørte med damp 23/10 – og BlivAktiv-dag:

Toget snart klar til afgang

Held i uheld – så havde M24 nedbrud om torsdagen med Tog3, hvor regnen stod ned i stænger fra morgenstunden og først sidst på eftermiddagen tog lidt af. Det gik derfor ikke ud over passagerne, da toget var helt tomt. Det var brændstofpumpen, der gav op… Da M25, der normalt står klar som reservemaskine, også havde bøvl (med et laderelæ), så fik trafikchefen travlt med at organisere og indkalde ekstra mandskab til at køre med damplokomotiv – og den dampansvarlige, Bo, kastede fredag hvad han havde i hænderne for at klargøre det ellers vinternedpakkede No3 med vandopfyldning, klargøring og prøveopfyring. Så Rasmus og Martin mødte tidligt lørdag og fyrede atter op under kedlen. Vejret viste sig så fra sin fineste side; høj, blå skyfri himmel og kun let vind – så solen rigtig kunne skinne på toget og de efterhånden mange folk, der kom for at køre en tur. Det blev således en helt speciel oplevelse for de mange, der forventede motortog, men dog blev glade for at se damplokomotivet. Der var alt fra børnefamilier, par og venneflokke og endog en med egen medbragt grill, så der kunne ristes pølser ude i Hedeland.

Det giver en helt speciel stemning at se lokomotivet i det kolde vejr, hvor dampfanen på smukkeste vis løber over vognene. Undervejs kunne passagerene hilse på baneafdelingen, der flittigt arbejdede langs sporet ved Brandhøj med at sortere gamle sveller, male tipvognsnumre og meget andet. At vi også afholdt BlivAktiv denne dag så ud til at være en fordel. Der var i hvert fald mange med på rundvisningen og mindst en kigger forbi på en almindelig arbejdsmandag og ser om det er her han har lyst at lægge noget af sin fritid fremover. Vejrudsigten for søndagen er næsten lige så god, så mon det bliver en travl dag? /Leif
Afgang i damp og sol
"Tempelbjerget" i baggrunden -Temple of Tokamak
Folk kigger på, mens der løbes om
Lidt opsmøring før næste afgang fra Fem Ege med fyldt tog
Kort stop på Rubjerg
Vel hjemme igen
Baneafdelingen var også i gang
Den nyslåede Slette, hvor der næste år i uge 40 skal ligge 35-40.000 spejdere
Sidst på dagen havde vi Bliv-Aktiv-dag med en hel del nysgerrige. Odin kom ned på egne hjul og trillede selv for første gang i mange år og med nysmurte lejer.

Nyt fra Bafd. 23-10-2021

Dagens program i baneafdelingen var defineret af efterårskørslen, og dagens hold på 4 mand kørte til Brandhøj Station efter første togs afgang. Mens Steffen, Peter Hein samt Claus B og N tog banetoget til Brandhøj, aflagde Steen besøg på lokaliteten i Land Rover.

Claus B og Peter skaber køreveje mellem vores oplagrede materialer på Brandhøj.

Mens Claus B og Peter H begyndte sortering og stabling af skiftetømmer beskæftigede Steffen og Claus sig med beskæring, generel oprydning og fremfinding af dele. Efter frokosten blev der tid til at male numre på en del tipvogne, der nu er lidt lettere at identificere. Med skiftetømmeret stablet, så det kan holdes tørt og velventileret, tog Peter H og Claus B fat på at lave køreveje mellem nogle af vores øvrige oplagrede materialer.

Mens Peter og Claus B stabler sveller, passerer et af dagens tog i spor 1.

Claus N har fundet briller og den lille pensel frem. Tipvognene 103, 133, 134 og 137 er nu tydeligt nummereret. Foto: Steffen L.

Mens Claus N tog sidste tog til Hedehusgård for at være vært ved åbent hus for potentielle aktive, tog resten af holdet sig af oprydning mv. og returnerede derefter også til Hedehusgård med et læs gamle sveller på slæb.

tirsdag den 19. oktober 2021

Åbent hus for nye frivillige

Drømmer du om at køre damplokomotiv?
Kunne du tænke dig at føre et damplokomotiv gennem smuk natur? Eller har du lyst til at arbejde med gamle lokomotiver på et veludstyret værksted? Det er en oplevelse der ikke er langt borte, for på Hedelands Veteranbane har vi travlt og vi har ledige stillinger som lokomotivfører, togfører, banearbejder eller værkstedspersonale.

Et af vores damplokomotiver venter på modgående tog på Brandhøj Station. Lokomotivføreren ser på sit ur, mens togfører og fyrbøder venter. Vi har plads til nye frivillige på alle tre funktioner og vi har eget uddannelsesprogram til dig.

Kammeratskab og opgaver for alle
Det går godt for Hedelands Veteranbane og der er masser af opgaver, vi skal løse i de kommende år. Bl.a. skal vi forlænge banen, restaurere flere lokomotiver, bygge vogne til vores mange passagerer og køre tog. Der er opgaver for alle, og har du ikke før haft med jernbaner eller teknik at gøre, er det ingen hindring. Gå-på-mod og interesse er nok - alder og køn er underordnet!

Et udsnit af HVB's frivillige fotograferet ved 40-års jubilæet i 2017. Siden er vi blevet flere, men vi har opgaver til mange flere. Så har du lyst til at være med til at drive en veteranbane, er der også en opgave til dig.


Kom til Åbent hus
Vi holder åbent hus for alle interesserede lørdag 23. oktober kl. 15.40 på Hedehusgård Station i Hedehusene, Brandhøjgårdsvej 2. Her kan du høre mere om mulighederne for at deltage i arbejdet med at drive Hedelands Veteranbane. Vi mødes foran billetsalget, hvor vi starter med en kop varm efterårskaffe. Derefter åbner vi dørene til værkstederne, viser maskiner og lokomotiver frem, mens vi svarer på spørgsmål om hvad mulighederne er som frivillig på HVB.

Et hjulsæt snurrer i drejebænken. Vi er en god blanding af både unge og ældre frivillige og har opvarmede værksteder og et godt udvalg af maskiner, der gør at vi kan lave meget selv og desuden hjælper med tunge løft.


mandag den 18. oktober 2021

Nyt fra maskinafdelingen #26-21 18/10:

Efterløber fra B3 får en tur i bænken


Bo fortsatte afdrejningen af efterløberen til B3, mens resten af hjulsættene er gjort klar til afskibning til eksternt værksted. De har maskiner, der kan håndtere de store hjulsæt. Benjamin fik forbedret belysningen i omklædningen - tiltrængt. Carsten fik fikset stophanen og pakning på afkorteren. Sammen med Kjeld, fik han bagefter kigget på de udestående opgaver på melisvognen. Den kommer muligvis snart ind på værkstedet, så det projekt endelig kan blive afsluttet. Jeg fik malet rørholder, sandingshåndtag til M45 og en stor top til Bafd – men også komfuret i køkkenet fik en tur. Mens Carsten ryddede op i resten af værkstedet, så fik motorrum og resten af M30 en grundig aftørring indvendig og udvendig. De blev også puslet i andre hjørner og 9 mand blev set på Gården denne regnvåde dag i efterårsferien. I morgen bliver det tørvejr! - og første Løvfaldstog afgår kl. 10.30 /Leif

Heldigvis har den overmål og kan derfor drejes perfekt på mål

Her er højeste mål på kørefladen afdrejet

Afkorteren får monteret hanen til skærevandsslangen

en samling af nymalede dimser...

M30 før afrensning. Glemte efterbilledet - men pænere, vil jeg mene...

- og så er fjernvarmen på vej. Måske kommer vi alligevel til at kunne holde varmen vinteren over. Ellers må vi arbejde os varme...


søndag den 17. oktober 2021

Nyt fra Bafd 16-10-2021

 Med efterårstog på banen er det ikke så nemt at udføre egentlige sporarbejder. Vi besluttede os derfor for at forbedre forholdene omkring drejeskiven på Hedehusgården. Lige siden drejeskiven blev bygget omkring 1985, har der aldrig været etableret en egentlig fastgørelse af skinnerne dér, hvor de går ud på selve drejeskiven.

Claus, Peter og Steffen kastede sig over opgaven. Stål blev skåret til og placeret under skinnerne, hvorefter små konsoller blev svejst fast på stålet, for at fastholde skinnerne i sideretningen. I løbet af et par timer var alle skinner fastgjort, og drejeskiven kunne igen befares som et led i dagens flytninger af materiel ind og ud af værkstedet. Nu mangler der blot at blive boret et par limankre ned i betonen langs med drejeskivegruben.

Steffen

Claus er ved at svejse konsoller på stålunderlaget for at fastholde
skinnerne i sideretningen.

I løbet af eftermiddagen blev hjulene til Sukkergrisen læsset på
en fladvogn og klargjort til afsendelse til ekstern hjulafdrejning.