Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 21. oktober 2023

Løvfaldstoget 21. oktober 2023

Banetoget returnerer efter inspektion af sporet - der heldigvis var farbart hele vejen. 

 Efter en stormfuld nat med højvande og oversvømmede byer, havne og sommerhusområder, så vågnede Danmark op til mere stille vejr, tørt – men dog overskyet. Baneafdelingen kørte derfor en tur med et inspektionstog for at sikre at der ikke var væltede træer eller grene hen over sporet. Over radioen blev der meldt frit spor og M24 kørte dagens efterårstog til perron 1 og var klar til at køre med fyldte tog. Tirsdagens første tog havde været propfyldte – givet grundet det fine vejr. Vi måtte dog nøjes med fire rejsende… Nok afledt af uvished om vejret. Til gengæld så vi et par fine rådyr på vejen… Med de næste tog gik det straks bedre, men alle fik dog god plads. Et par familier drog på troldejagt og da vi samlede dem op igen, var det en flok begejstrede unger, der kunne fortælle om den oplevelsesrige tur fra Glade Anders til Månemor. De havde fulgt sporet af fuglekasser, der hænger som vejvisere. De blev skabt af de mange spejdere, der deltog i Spejdernes Lejr sidste år.

Andre var taget på Naturlegepladsen og kom retur med røde kinder og havde taget et par gode svingture i gyngerne. Nu var de trætte og toget kørte dem pænt retur til Hedehusgården. Efter sidste tog havde vi BlivAktiv-dag. Fokus dette år var på arbejdet i Baneafdelingen og en lille flok drog med rundt på rundvisningen, som formanden ledte med rutineret og kyndig hånd. Måske kommer der et par aktive medlemmer ud af besøget. Det bliver spændende at se. Vi andre havde i hvert fald en hyggelig dag. /Leif

En hjort kigger efter toget - og vi kigger på den...

- og der bliver også kigget , mens M24 kører rundt på Fem Ege

Langs kurven før Plantagen ligger der masser af nyvalsede kurveskinner klar til at blive skiftet, når søndagen U42-tog er kørt i remisen.


En god vandpyt til efterårsvask af cyklerne...

Dagens sidste tog klar til afgang.


Rundvisningen til BlivAktiv-dag startede med tilbuddet om en kop kaffe

- og så kunne de se toget komme retur i remisen, før rundvisningen startede.


tirsdag den 17. oktober 2023

Åbent Hus for nye frivillige til banearbejde

Hedelands Veteranbane fortsætter traditionen med åbent hus for nye aktive - denne gang med fokus på banearbejde. I de kommende år begynder arbejdet med at forlænge banen til Vinterasserne og der bliver rig lejlighed til at få en fritid som jernbanebygger. Opgaverne langs banen foregår udendørs året rundt og indebærer bl.a. beskæring af buske og træer, udskiftning af sveller, perronbygning vedligehold af stationsudstyr og grønne områder, samt anlæg og fornyelse af spor. Har du ikke før haft med jernbaner eller teknik at gøre, er det ingen hindring. Gå-på-mod og interesse er nok - alder og køn er underordnet!

Her bygger frivillige ny perron på Hedehusgård Station. Til tunge løft og større gravearbejder har vi to gravemaskiner til hjælp. 

Udveksling af skinner i en kurve på strækningen. Arbejdet foregår primært udendørs, så du bliver både solbrændt og våd i ny og næ. Når vejret er alt for slemt, har vi heldigvis en række indendørs opgaver, som vi kan løse.

Kom til Åbent Hus
Vi holder åbent hus for alle interesserede lørdag 21. oktober kl. 15.35 på Hedehusgård Station i Hedehusene, Brandhøjgårdsvej 2. Her kan du høre mere om mulighederne for at deltage i arbejdet med at vedligeholde og drive Hedelands Veteranbane. Vi mødes foran billetsalget, hvor vi starter med en kop varm efterårskaffe. Derefter åbner vi dørene til værksteder og vognhal, hvor vi viser noget af det maskineri frem, som vi bruger til at anlægge og forny sporene. Har du spørgsmål om hvad mulighederne er som frivillig på HVB, har vi naturligvis tid til at svare på dem.

Det er ikke hårdt arbejde det hele! Af og til tænder vi op i brændekomfuret og spiser en omgang gryderet. Indtil videre har vi været gennem et bredt udvalg af retter fra bl.a. Sverige, Indien, Mellemamerika, Spanien og Ukraine.

HVB modtager foreningspris
HVB vandt for nogle år siden førstepladsen ved uddelingen af Høje-Taastrup Kommunes foreningspris. Ved uddelingen lagde borgmester Michael Ziegler vægt på, at HVB’s aktiviteter ikke kun kommer medlemmerne til gode, men også er til glæde for kommunens borgere samt at ”HVB er med til at sætte Høje-Taastrup Kommune på landkortet” og sluttede af med at sige, at ”selvom HVB er en sæsonbetonet forening, er der aktivitet året rundt for både medlemmer og gæster på en af kommunens skønneste lokationer.” Alt det kan du blive en del af. Vel mødt!

Et mindre arbejdshold er på vej ud ad strækningen med et læs skinner til aflæsning. Igennem arbejdet får du mulighed for at lære at betjene forskellige maskiner og lokomotiver. Det hele sker ved oplæring af erfarne frivillige.


mandag den 16. oktober 2023

Nyt fra maskinafdelingen #38-23 16/10:

 

M24 kører lystigt afsted med U42-togene, mens M25 stadig er ved at få monteret de reparerede kølevandsrør.

På C411 fik Lars og Carsten færdigsvejst stolperne på. Bogien fik et sidste lag sort. Publikumshaven stod næsten helt klar til vores rejsende kom til første tog lørdag, men denne aften blev der alligevel arbejdet lidt med trækning af et datakabel til kioskens netværk. Det var Benjamin, der fik det klaret, så vi senere kunne se lidt på hjemmesideopdateringer. Jan ”Futtesak”, Benjamin og jeg havde inden da fået set og målt på udstillingsvæggen og talt om forskellige gode idéer til indretningen i det nye museum. Andrew sørgede for opmærkning af grupperne i el-tavlen. Som altid skete der mere end jeg får noteret, for igen var vi 12 mand på værkstederne. Og billeder blev der kun taget få af, så i stedet er der lidt fotos ude fra min eftermiddagstur i Hedeland Naturpark… /Leif

Stolpernes beslag bliver tilpasset individuelt til de oprindelige vognsider 

Færdige med dagens opgaver...

Nu må den da være sort nok...

Lidt fotos fra smukke Hedeland:

Sporet over Sletten i eftermiddagssolen

Nede fra Flintesø med Rubjerg i baggrunden

Vejen nede parallelt med banen på Sletten


Nyt fra Bafd og Efterårstog 14-15/10-2023

 Lørdag startede trafikken med Efterårsferietog, og det sætter naturligvis sine begrænsninger på, hvad der kan udføres af arbejde i Baneafdelingen. Inden afgang for første tog fik vi kørt M12 med banetoget ned i sidesporet på Brandhøj, og trafikken kunne derfor foregå uhindret resten af dagen.

På Brandhøj fik holdet bestående af Peter, Claus B, Børge, Kenneth, Lars, Alexander og Steffen udført en del opgaver gennem dagen. Vi fik valset de sidste skinner til kurveombygningen km 3,7, så de er klar til udkørsel om et par uger. 

Lidt materielblev  omplaceret i hallen for at skabe optimal plads til de 3 lokomotiver, der inden længe skal flyttes derned fra Museumhallen på Hedehusgården. Dette indgår i et større projekt, hvor der skal opstilles ekstra pallereoler i Museumshallens aflukkede del, og samtidig laves fast belægning i disse to spor.

Som forberedelse til forlængelsen mod Vinterrasserne fik vi fundet nogle 27 kg/m skinner frem til sporskifterne og valset disse. Endelig fik vi lavet de første afprøvninger af et større ukrudtsbrænderaggregat, der forhåbentlig skal sikre effektiv ukrudtsbekæmpelse fremover.

Næste lørdag vil vi sandsynligvis gå i gang med svelleudskiftning i sporskifter foran hallen på Brandhøj, da der stadigvæk kører Efterårsferietog både lørdag og søndag.


Steffen

 

M24 passerer Brandhøj st på vej til Hedehusgården. Vejret 
var solrigt det meste af lørdagen, og der var glade gæster
 med alle tog.


M24 med toget ved km 3,9. Skinner til den kommende ombygning
er lagt ud langs med sporet.

Valsede skinner ligger klar til udkørsel.

Første prototype på en skinnekørende ukrudtsbrænder afprøves.

Søndag bød på blandet vejr og en voldsom regn- og haglbyge. 
Opklaring fulgte heldigvis, og her ses Kenneth og Alexander
ved det nye hegn ved kiosken. Vores opholdsområde er næsten
færdiggjort til glæde for vores kunder.

Flotte efterårsfarver på Fem Ege med søndagens sidste tog.