Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 23. marts 2024

Nyt fra Bafd 23-03-2024

 Lørdagens vejr vidste ikke rigtigt hvad det ville. Solskin og forår eller skyet og hagl. Tre friske IBK'ere vidste hvad de ville: arbejde udendørs med spor på rampen. Med Peter indkaldt som reservernes reserve for at holde Kystbanen åben, var det op til Kenneth, Børge og Claus N at få understoppet det hævede spor på rampen. 

Der stoppes og skovles på en solbadet rampe. På buskene er der grønne knopper - foråret er på vej!

Først skulle holdet dog lige en tur på Brandhøj for at aflevere fire tomme tipvogne og hente den østtyske stoppemaskine. På turen kunne vi bese det fine resultat af Rasmus og Børges arbejde i løbet af ugen med flisning af nedskåret bevoksning omkring skinnestakkene på Brandhøj Station. Afhentningen krævede lidt rangering og først ved frokosttid var vi tilbage på Hedehusgården. Derefter tog vi tyren ved hornene og uden pause stoppede vi den løftede strækning ned ad rampen.

Sine steder er sporet løftet 30 cm så der skal understoppes grundigt. Her er arbejdet lige påbegyndt.

Stoppearbejdet nærmer sig sin afslutning. Vi havde mørke skyer flere gange i løbet af dagen, men kun da vi netop var færdige med understopningen fik vi en ordentlig omgang hagl.

Efter at have samlet skovle og andet værktøj sammen, havde holdet stadig energi til mere arbejde. Derfor afforskallede vi topstøbningen på eftersynsgraven i museumshallen og udlagde fyld omkring væggen. Derved bliver det lettere at færdes i området og nemmere at tage fat på næste etape af arbejdet. Med to tipvogne tømt for fyld, blev der også plads til stoppemaskinen i hallen. Det betyder, at den er let tilgængelig for finjusteringen af strækningen på rampen, som vi forhåbentlig når at arbejde videre med i påsken.

Et sikkert forårstegn var flokkene af traner på træk, der overfløj Hedeland. 

Forskallingen er fjernet og der er fyldt op langs støbningen. Klar til næste etape.

Efter at have kørt materiellet på plads var det tid til dagens både første og sidste øl, inden turen gik hjemad. Forvent at høre mere fra baneafdelingen i løbet af påsken. Vi har masser vi skal nå!

mandag den 18. marts 2024

Nyt fra maskinafdelingen #11-24 18/03:

Støbepladerne opskæres i passende stykker

 Efter kaffen gik vi på værkstederne: Jan, Johnny og Andrew savede en stor stak støbeplader op på mål og fortsatte derefter med at bygge støbeforme. Carsten fiksede lige det sidste med montage af siderne på C411 og gik så i gang med at montere forstærkninger på de støbeplader, som Gert og jeg fik slæbt over. Gert fik også monteret et par manglende beslag på M25. Mikkel grundede og malede sort på C411´s vinkeljern i enderne og andre fine detaljer. Jan Futtesak og jeg gik igennem et par tegningsforslag på monitorkasserne til museet og Jan gik derefter hjem og tegnede videre på dem. Jeg afrensede og grundede på det nu samlede hjul på D13, så det igen kan blive fint rødt. Bygningsafdelingen med Niels og Kjeld arbejde på en forbedret afslutning af ramperne i begge ender af perron 1, som nu er flot belagt med slotsgrus.  Vi var 10 mand på Gården denne aften /Leif

- og bæres over til lokomotivremisen

Hvor der monteres forstærkninger på siderne


På C411 får vinkelbeslagene et lag sort
Hjulet på D13 får grunderPerron 1 bliver nu afsluttet pænt


søndag den 17. marts 2024

Nyt fra Bafd 16-03-2024

 

Dagen startede grå og trist og med regnvejr, men mens de fleste fra den reducerede styrke indfandt sig på Hedehusgården, så klarede det op og solen kiggede frem. Et godt udgangspunkt for dagens opgave: Det endelige løft af rampen km 0.2 til 0.4, som har været planlagt længe, men udskudt af forskellige årsager.

Fredag fik vi leveret 68 tons (2 træk) stabilt 0-32 og det meste af det var læsset af således at det lå ”halv inde i sporet”. Det var efter aftale, så det var helt fint.

Bevæbnet med minigraver, donkrafte og en hel del skovle gik Steen, Steffen, Claus, Børge og Kenneth i gang med dagens opgave. Til at starte med jævnede Claus blot læssene en smule ud og så blev der ellers løftet spor i stor stil af de øvrige. Steffen og Claus N. havde forrige lørdag opmålt det hele og afsat koter, så det var ret simpelt at få det hele rettet ind med et vaterpas til de afsatte koter.

Sporet skulle nogen steder hæves omkring 30 cm og så skal jeg da love for at de store bunker med stabilt hurtigt fik ben at gå på, efterhånden som vi bevægede os ned af rampen. Til at starte med var det jo ikke noget videre det svandt i stabilgruset, men der gik ikke længe før end vi var nødt til at flytte en del af det med os ved hjælp af gravemaskinen.

For at få det hele gjort klar til at køre igennem med understopperen, så endte dagen med at skrænterne på begge sider af banen på ingen måde er i den rigtige profil, men når man løber tør for materialer, ja så er det jo svært at blive færdig.

Og det var måske også meget godt at vi ikke havde flere materialer. Alle var pænt trætte efter at have hånd-understoppet omkring 150 sveller med spader og skovle. Vi fik helt sikkert dagens motion!

Næste lørdag satser vi på at få kørt igennem arbejdsområdet med understopperen en gang og derefter at få fyldt på siderne og så rette det hele op og køre en tur mere med understopperen. Herefter skal det hele have lov til at sætte sig lidt, og om et par uger, så får det sidste tur og den sidste finpudsning, inden der indsendes rapport til Trafikstyrelsen for godkendelse når det hele er blevet målt op og kontrolleret at være i henhold til den godkendte projektbeskrivelse.

Når godkendelsen er i hus kan vi gøre banen klar til en forhåbentlig god sæson med en masse glade mennesker der skal en tur i Hedeland og måske nyde den medbragte madkurv, på troldejagt, køre en tur med Brandhøjbanen, besøge naturlegepladsen eller måske bare gå en tur i det skønne område og nyde at alting igen bliver grønt og fuglene synger over det hele.

Inspireret? Vil du være med? Du skal være så hjertelig velkommen. I Baneafdelingen er der højt til loftet, aldersspændet er ca 40 år, alle hjælper alle og vi finder arbejdsopgaver til alle efter fysik og ønsker. Kig endelig forbi en lørdag og se hvad vi laver. -husk arbejdshandsker og godt humør 😊

Steffen og KennethDer var aflæsset nogle solide bunker grus på sporet

Så er det bare at starte på arbejdet. M30 er ankommet.

Sporet er under løft 

Der blev i løbet af dagen flyttet meget grus med håndkraft