Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 9. september 2023

Nyt fra Bafd 09-09-2023

I et utroligt solrigt og varmt eftersommervejr var fem mand mødt til arbejde i baneafdelingen. Planen var at udskifte inderstrengen i kurven lige nord for km 2,0.- Yderskinnen blev skiftet i april og nu var det tid til at gøre arbejdet færdigt.

Nye, forvalsede skinner (fra Krupp, 1936) ligger klar til ilægning. Svellerne skiftede vi i maj 2020 mens coronaen hærgede og forhindrede togtrafikken.

Banetog og M 12 forlod Hedehusgård efter at vi klogeligt havde fyldt vandtanken i banevognen helt op. Noget tydede på en meget varm dag i sporet. På Brandhøj læssede vi forvalsede skinner på deploriderne og rangerede til kurven ved km 2,0. Skinnerne blev læsset af og værktøjet gjort klart til skinneudveksling. De nuværende skinner løsnedes ved at fjerne spigrene på ydersiden og 'vrikke' skinnen ud af underlagspladerne. De nye skinner blev lirket på plads og fikseret ved at sætte de optagne spigr på plads igen. Før frokosten og middagsheden tvang os ind i skyggen nåede vi at fastgøre første skinne - så var der tre tilbage.

Vi henter på forhånd valsede skinner, der passer til kurven, ved sporviften foran opbevaringshallen på Brandhøj.

Skinnerne læsses af med håndkraft. Gravemaskinen efterlod vi på Brandhøj Station.

Banearbejde er holdarbejde! Peter, Claus B, Alexander og Kenneth kæmper med en genstridig skinne.

Selvom varmen var hård ved os, skulle de sidste tre skinner jo på plads. Sådan er det i vores udendørsafdeling, hvor vejret ikke kan stå i vejen for arbejdet. Slet ikke når sommertrafikken i morgen skal afsluttes med to damplokomotiver i drift. Vi afkortede to af skinnelængderne, så vi opretholder parallele skinnestød i sporet. Tre nye laskehuller blev boret med kopbors-metoden. Undervejs måtte vi holde drikkepauser for ikke at dehydrere. Vandtanken var tom ved hjemkomsten til Hedehusgård!

Med skinnerne tilpasset blev de derefter lagt på plads i underlagspladerne, lasket og trykket under de to spigr på indersiden og yderspigret slået på plads igen. Sporet blev herefter gennemmålt og tjekket, inden det fik 'tommel op' af holdet. Vi kastede os derefter over opsamling af de gamle skinner. Alle otte længder blev læsset med håndkraft på deploriderne. Herefter samlede vi værktøjet sammen og rullede til Brandhøj, hvor vi placerede deploriderne foran hallen. Vi satte os i skyggen under birkene og fik en kold cola. Det syntes vi, at vi havde fortjent. Hjemturen til Hedehusgården foregik helt planmæssigt. 

Peter skærer skinne. Claus B er klar med brandslukkeren. Man kan aldrig være for sikker.

Claus N slår spigr i. Foto: KHA.

Claus B og Kenneth borer huller med akkuboremaskine og kopbor.

2 x Claus spænder laskebolte i solen. Foto: KH'A

Efter sådan en varm dag er det godt at komme hjem under bruseren og få skyllet støv og sved af kroppen. Men vær vis på dette: Vi står i sporet igen på lørdag - uanset vejret. Og der er også plads til dig!

torsdag den 7. september 2023

Særtog - Alpeekspressen 7. september 23

Bruno i sit flotte Tyrolerkostume foran dagens lokomotiv, Da7

 

Vores gode medlem Bruno fylder 70 år og det ønskede han fejre med maner. Han havde derfor booket et særtog til torsdag den 7. september med afgang 15.30. Toget blev omdøbt til Alpe-ekspressen AE 260953 og derfor skulle vi alle møde op iført reglementeret Oktoberfest kostume – lederhosen, Heidikjole und so weiter. På banegården spillede fire tyrolermusikanter munter musik, mens de festligt klædte gæster fik lidt øl og snacks. Vejret var med flotteste solskin.

Kort før afgang hoppede musikerne ombord i togets midterste vogn med deres instrumenter, så de kunne underholde gæsterne undervejs. Herefter fulgte de mange gæster – i alt var vi 80 ombord på toget, da det fløjtede afgang. Det var Bruno, der tog tjansen som lokomotivfører på den første del af turen. På Brandhøj overtog Kenneth opgaven med at bringe os alle sikkert til Fem Ege. Ege stod alle ud og så lokomotivet køre til den anden ende af toget. Efter et kort ophold gik turen atter retur til Hedehusgården, hvorfra gæsterne selv måtte transportere sig i lidt kedeligere køretøjer til Fløng forsamlingshus. Her skulle anden del af festen afvikles og togets personale var så heldig at få lov at deltage som tak for indsatsen. Så vi fik eisbein, store Frankfurtere, Apfelstrudel og æren at se Bruno og Karin tage en sving-om til Tyrolervalsen. Tak for en hyggelig dag/aften /LeifDen nye "ventesal" er meget velegnet til denne type arrangementer med plads til alle

Musikerne gjorde deres bedste for at alle blev underholdt på turen

Flotte Tyrolerhatte var der mange af!

Ophold på Fem Ege og snart klar til afgang

Ikke iført mit normale togførerkostume...

Musik, god mad og fine hatte på rad og række i Fløng forsamlingshus

Bruno og Karin tager den første sving-om og så er gulvet klar til dans!


mandag den 4. september 2023

Nyt fra maskinafdelingen #33-23 4/9:

Arrangør fra MG-klubben, Torben har lige læsset drikkevarer af og kører sin flotte MG til P-pladsen

 Selvom det er første mandag i efterårskvartalet, så skinnede solen som på en sommerdag og kaffen blev indtaget på Løgnebænken. Efterfølgende gik Carsten og Andrew i krig med kabeltrækning og Jan S., der måske også gerne vil melde sig blandt de aktive, fik straks et kabel at håndtere. Niels måtte knokle lidt alene med at pudse væggen på publikumsområdet op, men senere stødte Kjeld til. John fortsatte med at renovere den nye grill. Jeg tog opgaven som rundviser for +20 deltagere fra MG-klubben. Efter aftale dukkede de op, så vi kunne udveksle erfaringer om vores fælles interesse for at sætte gamle køretøjer i stand. Så jeg holdt foredrag om vores forening og fik mange gode spørgsmål fra forsamlingen. En par stykker havde prøvet en tur med os, men mange flere vil nu gerne en tur med toget. Vi fik også hygget med en kop kaffe og set alle værksteder, samt sludret med de 7 aktive, der var fremmødt denne aften. Især Brian tog en for holdet der. Jeg fik ikke selv taget mange fotos, men måske kommer der lidt opdateringer senere af de fine MG-køretøjer /Leif


Aktive: Husk tilmelding til Stegt Flæsk på søndag efter sidste køredag!


Muren til publikumspladsen får en flot oppudsning

Rundvisningen er nået til museumshallen

Og her er vi på visit i værkstedet

- imens fortsættes arbejdet udendørs. Det bliver tidlig mørkt

Som tak for rundvisningen fik vi to flasker særlig vin :-)