Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 22. oktober 2022

Løvfaldstog i skolernes efterårsferie, uge 42 oktober 22:

Løvfaldstoget standser for at optage passagerer på Sølund, mens dræsinen passerer i det andet spor.

 Efterårsferien er ofte tidspunktet hvor bedsteforældre tager på tur med børnebørnene og her har Hedelands Veteranbane virkelig en herlig oplevelse at tilbyde. Vi har derfor hele ugen kørt med godt fyldte tog – torsdag den bedste af dagene, da vejret her viste sig fra sin bedste side med solskin og ret svag vind (se tidligere indlæg). Sammen med John på toget og Kenneth i M24, havde vi fornøjelsen af en tåget lørdag, men her kom også forældre med børn på banen; såvel som folk der blot ville nyde en tur ud i den smukke Hedelands Naturpark. De fik så også set, hvordan der foretages test af overkørselsanlægget og ude på den smukke slette kunne vi på flere ture iagttage en lille flok rådyr, der roligt græssede. De har måske vænnet sig til toget. Claus bemandede den nyrenoverede trolje fra Vandbygningsvæsenet og som et ekstra indslag på turen foretog vi krydsninger med troljen på enten Sølund eller Brandhøj. Folk kunne derfor se troljen trille i modsat retning og det vakte jubel blandt børnene – der egentlig også gerne ville have en tur. Det kan jo desværre ikke lade sig gøre, men synet talte da også for noget…

I løbet af dagen havde vi en del, der stod af undervejs. Selvfølgelig mange på naturlegepladsen, men også ved Stenager. Her kørte Brandhøjbanen tog med både motor og damp, og vi havde flere der glædelig overrasket stod af og fik sig et par ture, inden de kunne tage næste tog helt tilbage til Hedehusgården. Sidst på dagen kom solen flot igennem og da sidste tog kom hjem, havde vi Bliv-Aktiv-dag. Tilslutningen var dog begrænset denne dag – en enkelt deltager deltog i rundvisningen, men han var til gengæld ret interesseret, så nu må vi se… Til gengæld var der travlt på værkstedet og sidst på dagen havde C4 fået lagt alle tagbrædder flot på, mens M25 blev prøvestartet. Det så ud til at kølevandet nu bliver inde i motoren, så den er atter tæt… En herlig dag på banen /LeifAfsætning af eftersynsmandskab til overkørselsanlægget.Ud over den faste stab, havde vi ekstra hjælp til tæpper og underholdning

Der kan tages flotte fotos i den gulklædte naturpark

Klar til næste tur hjemover

Også på Brandhøj mødte vi dræsinen - her med ekstra bemanding

Brandhøjbanen havde fyret et damploko op og kørte hele dagen

Vær Aktiv - eller Bliv-Aktiv. Rundvisning... 


Nyt fra Bafd. 22-10-2022

Det var et beskedent hold, der mødte til mønstring en fin og næsten vindstille lørdag morgen. Både ferie og togkørslen gør at arbejdet på banen i denne periode er lidt nedprioriteret. Peter og Alexander blev på Hedehusgården og lavede småopgaver, mens Claus N tog dræsinen fra Vandbygningsvæsnet på inspektionsture mellem Hedehusgård og Brandhøj. Mest for at lave lidt aktivitet for passagererne i efterårstogene, men også for at tjekke Hedelands fremskridt med rydning langs banen.

Rydning ved overkørslen syd for Brandhøj Station (km 1,8). Hedelands folk har hjulpet med beskæring og det gør oversigtsforholdene meget bedre.

Efter ferien bliver der travlt i baneafdelingen, hvor vi skal have færdiggjort spor 4 og anlagt et antal opstillingsspor rundt om drejeskiven. Desuden har vi fortsat småopgaver i forbindelse med stationsombygningen på Hedehusgården, ligesom vi kommer til at arbejde omkring museumshallen. Der bliver nok at gøre!

torsdag den 20. oktober 2022

Endnu fantastisk dag i den lidt vinterklædte Hedelands Naturpark.

Tredje tur hjem fra Fem Ege.
Toget er helt fyldt, og solen har stillet sig som på et maleri.
Foto: Bruno Jensen.

Termometret viste minus 1,4 gr. C denne skønne efterårsmorgen da torsdagens kørehold mødte ind på Hedelands Veteranbane for forhåbentligt at køre med de mange gæster der havde efterårsferie.

 Vi var alle mødt lidt tidligere ind end sædvanligt således, at vi kunne få forvarmet diesellokomotivet og lavet varm kaffe til vores gæster. Heldigvis kom der mange allerede til det første tog, hvor solen også have besluttet sig for at yde sit bidrag til herlighederne. Faktisk var den så glad at den skinnede på os hele dagen, hvilket gav en speciel oplevelse fra morgenstunden med glinsende ”diamanter” på de frosne skinner, i græsset og på træernes blade, der bare venter på at falde af.

 Dagen igennem kom der mange glade gæster, der havde besluttet at tage ud i det blå. Naturlegepladsen blev flittigt benyttet, og flere spiste frokost udendørs.

 Efterårstoget kører igen lørdag og søndag, og ellers må man vente indtil julekørslen, der starter den 3. og 4. december og de følgende to weekends. Her kan man hente juletræet hos de Gule spejdere og dertil få glögg og æbleskiver til at varme sig på!

/Bruno

mandag den 17. oktober 2022

Nyt fra maskinafdelingen #37-22 17/10:

Samarbejde om forsøget på at få samlingen helt tæt i motorrummet på M25

 Efterårsferien holdt ikke nogen hjemme denne aften – tværtom. Vi var 13 mand fremmødt og nåede at arbejde på mange opgaver; Kjeld og Niels besluttede at vejret var egnet til udendørs sysler og fik derfor blandet cement til at sætte langs de nylagte SF-sten. Det ser virkelig godt ud efterhånden og det bliver en stor fordel i den våde tid – hvor vi tidligere har måtte stå i vandpytter, er der nu fin belægning.

Der blandes, fordeles og jævnes cement langs skinnerne

 Indenfor fik Lars O. savet de fra leverandøren desværre forkert svejste fjederland af på den første bogieramme. Lars har allerede frembragt passende erstatningsmoduler, som nok hurtigt bliver svejset på, så øv – men pyt. Jeg malede fjedrene anden omgang Olsen-sort. John og Alexander arbejdede intens med at få tætnet brændstofrør-og filter på M25 – det drillede noget…

Bjarne og Jan D. sleb og spartlede siderne på C3 endnu en gang. Bagefter fik en flok fik rokeret rundt på gangbrædderne ovre på snedkerværkstedet, så Jan D. kunne give den næste planke både en slibning og rundet kanterne med overfræseren.

Finslibning af vognsiderne på C3
Finslibning og overfræsning af gangbrædderne
En god aften i maskinværkstedet

 Otto har færdigdrejet akslerne til mini-deploriderne og efter lidt tilpasning af noterne, så blev akslerne trykket i hjulene ovre på pressen. Bagefter fik han sat opstillingen til afdrejning af hjul op på drejebænken. Her i det varme værksted afdrejede Fritz det sidste på M9-akslen og mangler nu blot at slå gevind, samt en større runde tilpasning langs hele akslen. Carsten fik fræset det ovale hul i pufferhovedet til koblingspinden færdigt og gik så i gang med endnu en pufferstok. Alle hjalp til, hvor de kunne og vi havde en hyggelig aften /Leif

Aksler presset på plads i de små deploride-hjul
Afretning af koblingspind til C4Onsdagsholdet er kommet meget langt med montage af sæder i C3
Nyt fra Bafd uge 41

Velmalede trækbukke ved sporskifterne er et synligt signal at sende til forbipasserende om, at her på banen vedligeholder vi vores anlæg. På HVB har vi næsten udelukkende brugt rød og hvidmalede trækbukke med en oprindelse på de danske privatbaner, og fra tid til anden bliver de malet op. Et hyggeligt arbejde, der giver mange dejlige timer i naturen i Hedeland.

På opfordring er John og Steen gået i gang med opgaven og i det gode efterårsvejr fik de malet trækbukke på Rubjerg og Fem Ege stationer. Vi glæder os til at nyde det færdige resultat.


Steffen

John er i gang med opmaling af den sydlige trækbuk på Fem Ege.