Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 25. juni 2022

Nyt fra Bafd 25-06-2022

 

En meget varm dag på banen må man sige. Hold da op, det var pludselig blevet ikke bare sommer, men SOMMER på Hedelands Veteranbane. Det startede i det små med ca. 20 grader, men næppe var solen kommet rigtig op på den blå himmel før selv let aktivitet medførte de første svedperler under kasketten, og senere var man nærmest gennemblødt.

Der var mange ting på programmet, så vi delte os i forskellige hold. Claus B og Steffen fandt banetoget frem og tog en tur langs banen for at samle gamle sveller sammen så vi efterfølgende let kan køre strækningen igennem med slagleklipperen. Peter og Klavs begyndte at arbejde med at få de genstridige spigr op af svellerne af spor 4, så det kan gøres klar til udskiftning. Kenneth og Steen drog mod Blovstrød for at afhente en lysmast -den vi manglede på perronen. Peter havde medbragt pølser til frokost og Carsten fandt bålstativ, fad og stegeplade frem, og så kunne vi alle nyde det fantastisk gode vejr og ditto pølser, da det blev frokosttid.

Turen til Blovstrød gik nemt nok derop og det tog heller ikke mange minutter at få fundet en mast i den bunke som Blovstrødbanen havde liggende. Der var mange at vælge imellem, men en af de øverste viste sig at være i meget, meget fin stand, på trods af, at den har ligget ude i adskillige år, uden overdækning eller anden beskyttelse mod vejr og vind. Rasmus Brandt og Rasmus Munk, der både er medlemmer hos i Hedeland og på Blovstrødbanen, hjalp os beredvilligt med at få den afkortede mast læsset op på taget af Steens Landrover. 4 mand til at løfte, en lidt våd mast, der gled nemt og så 10 minutters arbejde og voila; mast læsset og klar til returkørsel til Hedehusene. De installerede tagbagagebærere accepterede læsset, men idéen om at surre den fast midt på dem måtte opgives; nedbøjningen blev af en sådan størrelse at de næppe ville være lige når vi kom til Hedehusene. Det gik dog fint med masten liggende i den ene side og vi landede på gården kl. 12. Vi slap heldigvis for manuelt at løfte masten ned af tagbøjlerne igen, da vi let og elegant løftede den ned med minigraveren. Dejligt stykke værktøj!

Mens vi ventede på at Steffen og Claus B kom retur fra banen, blev hullet til masten gjort klar. Efter frokost og Steffen og Claus B retur fra banen, så kom masten ned i hullet uden at det skred sammen og den blev hurtigt stampet godt og grundigt fast og var klar til afkortning og installation af de rigtige isolatorer, som vi behændigt har gemt i mange, mange år. Steffen og Claus B fik monteret dem og samtidig kortet masterne ned til samme højde og dermed er den del af entreprisen på plads. Så mangler vi bare lamperne, men dem er flittige folk i gang med at sandblæse og male, så det varer ikke længe før de kan komme på plads. Vi synes selv resultatet er godt og når bænkene kommer på plads, så bliver der ægte banestemning. Vi glæder os!

Klavs og Peter var kommet et stykke med at få hevet spigr op, og nogen af dem kom meget, meget nemt op, mens andre sad helt urimelig godt fast stadig, på trods af at svellerne er genbrugssveller fra de store baner, forventeligt omkring 50 år gamle. Varmen havde gjort sit indtog på aktivitetsniveauet og Claus B, Kenneth og Lars (der lige skulle sove efter nattevagt) hjalp til med at komme i mål med at få fjernet alle spigr. Vi lagde efterfølgende skinnestrengene ind i spor 3 så de ikke ligger i vejen for det videre arbejde med spor 4, der laves næste lørdag, hvor det også er meningen at det sidste fyld kan komme på plads i perronen. Derudover skal der køres en tur med vores slagleklipper, så vi kan holde ukrudtet væk fra sporet. Det er jo muligt nu, da alle gamle sveller er indsamlet og lagt i depot, indtil vi har så stor en bunke at de kan bortskaffes på behørig vis.

Endnu en god og produktiv dag på banen fik sin ende med en stille forfriskning i skyggen da alt materiel var kommet på plads og alle drog hver til sit. Det bliver godt at komme helt i mål med projektet, men der er mange ”stumper” der skal laves før vi kan slappe af. Den omtalte ”bygge-bunke” fra sidste lørdag nåede vi ikke at få gjort noget ved, men da den lidt ligger i vejen for at blive helt færdige med perronen, så varer det ikke længe før den bliver sorteret op i brugbare ting og ting der sælges til skrot. Har du lyst til at være med, så skal du være meget velkommen. Vi arbejder ude hele året og indimellem er det enten meget varmt som i dag, men til gengæld har vi det sjovt sammen og får udrettet en masse -og det er trods alt det vigtigste 😊

 Kenneth


En Landrover er en alsidig bil og kan bære meget. Træpælen aflæsses.
Herefter køres den over i spor 1. Bemærk den ny-profilerede grøft ved sporet


Det er let at rejse en mast, når man har en minigraver til hjælp.
I baggrunden er overdækningen ved at tage form.

Montage af porcelænsisolatorer.


Sidst på dagen var perronen klar til at afvikle søndagstrafikken. 4 master er på plads, og skal 
nu forsynes med lamper fra en svunden tid. Til højre har vores blomster-tipvogn fået en ny placering.

torsdag den 23. juni 2022

Torsdagsbilledet #239 - TUNEposten


 I Tune er de så heldige, at de har et aktiv lokalråd - der kunne fejre 45 års jubilæum. De har også deres helt egen aktive lokalavis - der heldigvis ofte er glade for at skrive om nyt fra vores bane, når vi starter sæsonen, afholder events og andet. Tune-posten var derfor med på den jubilæumstur, som foregik med toget lørdag den 21. maj - lidt uheldigt var der temmelig mange byger den dag - men det ser nu ud til at alle havde en hyggelig tur - hvor de også fik en rundvisning på værksteder og i vognhallen.

Så til alle jer, der ikke er så heldige at modtage TUNEposten har jeg tilladt mig at bringe de mange, flotte fotos fra dagen - og den lige så fine helsides information om og med vores køreplaner. 

Tak til jer alle for at støtte vores bane! /Leif

mandag den 20. juni 2022

Nyt fra maskinafdelingen #22-22 20/06:

C3 får monteret aluminumskantlister

Inden aftenens projektstatusmøde fik Carsten fræset et ovalt hul ud til en koblingspind på første puffer. Der skal både fræses på over- og underside. De fire evolutfjedre, som Henning så grundigt havde afrenset i lørdags, fik jeg givet en omgang Olsensort. Så kunne det dufte af, mens vi afholdt møde… Status på eftersyn og projekter er, at der er god fremdrift - og mange flere opgaver at udføre på vognene i lang tid endnu… På C3 skal gulvet prøvelægges, tilpasses og have montagehuller boret ned i rammen. Herefter kommer gulvet igen af; derefter skal rammen og pufferarrangement have sort. Så kommer gulvet igen på og montagen af sider og bænke kan gå i gang. Men først kommer C4 op på faste bukke, for at tagarbejdet kan påbegyndes der. Så der er en god plan for den næste fase!

 

Således orienteret gik vi til værkstederne – her mødte jeg dog først Olav, med hvem jeg havde en løs aftale. Han er forfatterspire og vil gerne skrive en spændingsnovelle om et damplokomotiv, der løber løbsk. Så han skulle lige have detaljerne på plads. Nu håber jeg mine forklaringer var tilstrækkelig gode… Han fik i hvert fald set Da7, mens Kenneth gik rundt og klargjorde lokomotivet til søndag. kantlisterne, som John L nu havde boret færdig (208+ huller) fik Carsten, Kjeld og Klavs monteret efter enderne på tagbrædderne havde fået en tur med overfræseren. Jeg gik samtidig og malede en sidste omgang hvid under taget, men det fik vi fint koordineret. Jan, Bjarne og Per gik også rundt og fik målt op til de første sideplader, der derefter blev savet ud og Brian gav så en hånd med at få dem transporteret til vognene. John L fik sandblæst alle fire fjedre, så de også kan få en omgang sort. Gert foretog eftersyn på M25, så den fortsat er klar til drift. Ferietiden er ved at indfinde sig, men jeg talte alligevel 12 mand på Gården denne aften. /Leif

 

Opmåling af sider ...

med følgende udskæring

M25 fik stort eftersyn

Første bogiefjeder afrenset og næste under behandling

Kantlisten får sidste finish - kantafgratning

En afrenset evolutfjeder og en under bemåling


PØLSESNAK!

OBS! Peter H. melder at han har fået 48 lækre grillpølser i overskud fra et andet arrangement og de kommer med på lørdag! Det må da kunne friste en lækkersulten sjæl til at møde op og give en hånd med arbejdet – og blive aflønnet med pøller!!!