Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

fredag den 31. maj 2024

Mere bane!

Der er travlt med flere projekter på HVB's infrastruktur. Dels arbejdes der i øjeblikket flere dage om ugen på på bane og værksteder, dels har der i foråret været arbejdet på hjemmekontorerne med ansøgning til Trafikstyrelsen om igangsætning af bygningen af næste etape af HVB fra broen over Roskilde-Greve-vejen til stationen Vinterrasserne.

Vi har i dag, gennem vores sikkerhedsansvarlige, modtaget tilladelse fra Trafikstyrelsen til at igangsætte arbejdet med at forlænge banen. Det er naturligvis glædeligt, at vores projekt nu har styrelsens godkendelse og at tilladelsen er givet hurtigt og kompetent. Nu er resten af arbejdet i vid udstrækning i vores egne hænder - og naturligvis en endelig ibrugtagningstilladelse fra Trafikstyrelsen, inden banen kan tages i brug til publikumskørsel.

Opslaget er krydret med billeder fra denne uges hverdagsarbejder med relation til spor og bane.

Perronen ved spor 3 er blevet befriet for sporskifterne. Skifterne er til Vinterrasserne og ligger nu på det plane areal mellem spor 3 og 2 nær brændeskuret.

I samarbejde med maskinafdelingen er der fremstillet fastspændingslærer til 27 og 24 kg/m skinner for brug i en nyanskaffet boremaskine til laskehuller.

I museumshallen blev der i ugens løb udført faststøbning af søjlerne til skinnerne over det sænkede gulvareal.


tirsdag den 28. maj 2024

En forrygende spændende nattergaletur i Hedeland den 28.5.2024.

Toget oplyst af romantiske flagermuslygter i det sidste af dagens lys

 Efter nogle dage med tvivlsomt vejr frem til ved 18.00 tiden den 28.5.2024, klarede det op og det blev vindstille lige før vi skulle ud på i Hedeland og høre nattergalens sang med veteranbanen og Solveig og Søren Peter fra Dansk Ornitologisk Forening.

Efter en kort briefing var der planmæssig afgang kl. 21.30 og allerede på vejen ud til Brandhøj Station hørtes de første nattergale, så spændingen var stor og optimismen skruet et gear op. Vi ankom til Brandhøj planmæssigt og som sædvanligt læste Solveig et sammendrag af H. C. Andersens eventyr Nattergalen, med fuglestemmer inkl. nattergale i baggrunden. Normalt deler vi os i to hold hvor hold 1 bliver på Brandhøj og Hold 2 går ad Nattergale-stien ved Flintebjerg til Rubjerg.

Da vejret var så usædvanligt godt besluttede alle sig for at køre med til Flintebjerg og med et par undtagelser at deltage i den ca. 1.5 time lange vandring. Hele området vrimlede med nattergale, så det var en fornøjelse, og kort efter at Hold 2 var ankommet til Rubjerg, kørte vi tilbage til Brandhøj hvor der traditionelt er meget at lytte til, mens deltagerne hygger med medbragte kager, kaffe eller vin.

Kort før midnat kørte vi tilbage til Hedehusgård, og på vejen oplevede vi at himlen blev helt klar så vi også kunne se de mange stjerner. Alt i alt en romantisk aften, der ikke kunne gøres bedre.

Vi havde sammen med VisitFjordlandet lavet en konkurrence og den heldige vinder blev Jannie Hansen, der valgte at tage sin mand med på turen. Jannie skriver følgende om oplevelsen på Nattergaleturen:

Den lykkelige vinder Jannie med husbond.

 Vi vil gerne takke for en meget dejlig tur med veterantoget og sikke en oplevelse det var at høre alle de mange nattergalestemmer (og andre fuglestemmer) i løbet af aftenen/natten. Vi har tidligere været på nattergaleture (ikke i Hedeland) uden af at høre nattergalen, men det fik vi da lov til denne gang, til overflod. Så den fuglestemme glemmer vi aldrig igen. Servicen på og omkring togturen var helt perfekt og en god oplevelse. Vi havde ikke tidligere prøvet togturen. Vandringen med ornitologen på nattergalestien gik også meget, meget fint. Tak fordi jeg fik lov at vinde denne gode oplevelse på Visitfjordlandets facebookkonkurrence.

Hilsen Jannie Hansen

 

Deltagerne går ad Nattergalestien

Fotos: Karina Grøn.

Artikel: Bruno Jensen / HVBNyt fra maskinafdelingen #19-24 17/05:

M4 er prøvestartet og får desuden en grundig gennemgang.

 På en fin aften efter en del regnvejr, så fik Carsten det sorte Pedershaab-lok M4 trukket ud af værkstedet, prøvestartet og justeret. Bagefter fik den en grundig vask og aftørring. M4 skal nemlig vises frem for fine gæster på lørdag, når B&W motor´s venner kommer på besøg. De hjalp i sin tid – i forbindelse med restaureringen af motoren med både uundværlige råd og reservedele. Nu skal de på tur med et særtog og selvfølgelig have en grundig rundvisning på værkstederne – og se M4. Der blev også målt og tegnet dele til B3, som kan føjes til en efterhånden stor samling af dele til udskiftning på rammen. John og Klavs fik udskåret profiler til Bafd skinneboremaskine, så den får endnu bedre hold. Der bliver forskellige profiler til de forskellige skinnetyper – indtil nu til 24 kg og 27 kg.

Ved drejeskiven fik Kjeld gjort klar til en ramme mere rundt skiven og Johnny monterede nye tagrender og afløb på kiosktaget. Det bliver flot!

Jan og Tim havde om eftermiddagen færdiggjort ophænget til skærmene, så Benjamin kunne montere og afprøve afspillernes start/stop-funktion. Det bliver godt!

Bastian og jeg fik bl.a. efterset og klargjort flagermuslygterne i dampstammen. De skal tændes, når Nattergaletoget kører hjemad her tirsdag aften efter en forhåbentlig oplevelsesrig tur med lyden fra mange nattergale i erindring. /Leif

Skinneprofiler til skinneboremaskinen monteres

Test af afspiller på monitoren


Tilpasning af nedløbsrør

Test og reparation af flagermuselygter i dampstammen.

Der kommer jævnligt flere dele til B3

Lidt afslapning efter en effektiv dag