Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 19. oktober 2019

Løvfaldstog – Bliv-Aktiv-dag og Nyt fra Mafd 19-10-19:


Køen foran billetsalget er lang og toget ved at være fyldt allerede 10 minutter før afgang!

Herligt er det at flere og flere har fundet vej til vores lille bane, når efterårsferien skal bruges sammen med børn og børnebørn. Dagens vejrudsigt stod på tørt og lidt solskin og sådan blev det!

Køen foran billetsalget voksede og pladserne på første tog var hurtig fyldt. Så hurtigt besluttede vi at tage affære og det sørgede de fremmødte gutter fra baneafdelingen for. Til passagerernes undren, så kørte lokomotivet afsted uden sine fyldte vogne – men returnerede kort efter med en ekstra vogn, så de sidste ventende på perronen også fik et sæde på toget – 105 ialt. Så trods dette, afgik vi til tiden og kunne køre ud i det smukke, farverige Hedeland. På sletten hyggede køerne sig og tyrene holdt sig fra sporet denne dag. Det var tydeligt at det er efterårsferietid og det så ud til at børnene ombord enten havde mor og far eller bedstemor og -far med på tur – udover alle de familier, der havde fået samlet hele flokken… Mange valgte at tage et stop på Fem Ege og aflægge Naturlegepladsen et besøg, mens andre blot nød en togtur i solen. På Gården blev der imens arbejdet flittigt på M30, der skal have det store motoreftersyn. Motorhuset blev afmonteret og motoren grundig vasket med højtryksspuleren. Flere, fyldte tog blev kørt og det blev en fin dag. Da sidste tog kom hjem, så havde en lille, interesseret flok samlet sig for at høre mere om vores Bliv-Aktiv-dag og alle dem, der havde lyst fik en grundig rundvisning på vores værksteder. Så nu må vi se, om der skulle være en eller to som vender tilbage med arbejdstøjet på… En herlig dag på banen – i morgen kører efterårets sidste tog og så må man vente helt til jul til næste afgang!


- afsted kører lokomotiv og togførervogn - mon de har glemt toget?

- nejda, de har blot hentet flere pladser til de sidste...

og ud i de smukke efterårsfarver det går :-)


Nogen går til Naturlegepladsen, andre bliver ombord

man skal dog lige se på, når lokomotivet vender 

Næste afgang er også godt fyldt og solen skinner!
Aktivitet foran værkstedet og M25 skal lige have lidt diesel på


M30 får en grundig motorvask af Kjeld

Solen skinner, farverne er flotte og Ole smiler. Dagens sidste og fyldte afgang fra Fem EgeEn gruppe hører formanden berette om foreningens arbejde til vores Bliv-Aktiv dag

- og får en rundvisning på værkstederne

Inden da er "låget" blev løftet af M30 (foto: Steen)

Låget letter (foto:Steen)

Nyt fra alle uge 42

Uge 42 har været præget af efterårskørslen. Men der er også udført opgaver på både værksted og bane. Mandag aften blev der monteret tavle med udtag for 230 og 400 V på el-værket. På C 523 blev toplisterne på sæderne tilpasset og monteret. 

Mandagens indsats i værkstedet resulterede også i et drejet rør til forlængelse af rabatskovlen til brug for oprensning af grøfter og etablering af afvanding langs banen. 

Toplisterne er monteret med skruer fra undersiden og der er dermed ingen synlige skruer i toplisten. Et flot arbejde.
I løbet af ugen blev der også foranstaltet afhentning af skrot. Det giver en smule indtægt og er med til at holde Hedehusgården i pæn stand.
Tæt på fuldt udlæg på kranen! En professionel skrotchauffør tømmer en af vores skrotvogne.

Lørdag var der aktivitet i både maskin- og baneafdelingen, ligesom trafikafdelingen var travlt optaget med togkørsel. Mens Kjeld, Carsten og Steen arbejdede med M 12 og M 40 ved remisen tog Lars og Claus første tog til Brandhøj for at hente en glideplade til et af de britiske skifter foran museumshallen. Imens slog John græs omkring museumshallen.
Et af efterårstogene passer vognhalsbanegården, mens der arbejdes på et af skifterne, hvor en knækket glideplade skal udskiftes. Vejret var godt og togene fint besatte.

Lars borer den knækkede bolt ud af den britiske glideplade til et af skifterne foran museumshallen.

John fik slået græs på arealerne omkring museumshallen. Det  må da være sidste gang i år?

M 30s motorhus er afmonteret. Perkins-motoren skal udtages for at få en større overhaling.

Kjeld højtryksrenser M 12, der var stærkt trængende til en grundig rengøring. M 12 er på værksted for en reparation af koblingen.

torsdag den 17. oktober 2019

Løvfaldstog og "bison" på sporet 17. oktober
En forholdsvis lun regnfuld efterårsdag, hvilket dog ikke afholdt en række glade gæster fra at køre med Hedelands Veteranbane.

På vejen hjem med sidste tog fik vi alle endnu en hel speciel oplevelse med vore ”Bisoner” på prærien.

Hele flokken havde hele dagen kredset om vores gennemgående spor, men på den sidste tur hjem oplevede vi igen noget særligt.

I flokken er der to tyrekalve, en lidt større end den anden, der skiller sig ud. Og denne gang var det den mindste. Den havde ganske enkelt lagt sig til at sove eller tygge drøv på sporet, og havde ingen intentioner om at flytte sig. Vi gjorde ophold så de mange gæster på sidste tog kunne få en fotooptagelse med hjem.

Jeg kørte langsomt frem, til omkring 2 meter fra kalven, da den endelig besindede sig til at rejse sig. Herefter besluttede den sig til at vandre lige foran toget i et meget adstadigt tempo over en strækning på mere end 50-60 meter.

Den vendte sig om regelmæssigt, som den ville sige ”er du der endnu” som det fremgår af billedet.

Vi var trods alt lidt større end den, og den besluttede sig derfor at vige for os med en attitude som klart sagde ”hvad rager I mig – jeg skrider”.

Ikke to togture i Hedeland er ens, og natursceneriet skifter konstant. I dag var parken klædt i de smukkeste regnvåde efterårsfarver.

Skynd Jer at komme med. Det kan nås endnu. Vi kører også lørdag og søndag i uge 42.

Bruno

tirsdag den 15. oktober 2019

Åbent Hus for nye frivillige

Drømmer du om at køre damplokomotiv?
Kunne du tænke dig at føre et damplokomotiv gennem smuk natur? Eller har du lyst til at arbejde med gamle lokomotiver på et veludstyret værksted? Det er en oplevelse der ikke er langt borte, for på Hedelands Veteranbane er der travlt og der er ledige stillinger som lokomotivfører, banebørste, togfører eller værkstedspersonale.

Det går godt for os på Hedelands Veteranbane og der er masser af opgaver, der skal løses i de kommende år. Bl.a. skal vi forlænge banen, restaurere flere lokomotiver, bygge vogne til vores mange passagerer og køre tog. Der er opgaver for alle, og har du ikke før haft med jernbaner eller teknik at gøre, er det ingen hindring. Gå-på-mod og interesse er nok - alder og køn er underordnet!

Kom til Åbent hus
Vi holder åbent hus for alle interesserede lørdag 19. oktober kl. 15.00 på Hedehusgård Station i Hedehusene, Brandhøjgårdsvej 2. Her kan du høre mere om mulighederne for at deltage i arbejdet med at drive Hedelands Veteranbane. Vi mødes foran billetsalget, hvor vi starter med en kop varm efterårskaffe. Derefter åbner vi dørene til værkstederne, viser maskiner og lokomotiver frem, mens vi svarer på spørgsmål om hvad mulighederne er som frivillig på HVB.
I HVB løser vi opgaverne i fællesskab. Regelmæssigt laver vi også en omgang mad i brændekomfuret. Så spiser vi sammen på banestrækningen. 

Vi har mange projekter på HVB og der er altid brug for en ekstra hånd. 

HVB modtager foreningspris
HVB vandt i september førstepladsen ved uddelingen af Høje-Taastrup Kommunes foreningspris. Ved uddelingen lagde borgmester Michael Ziegler vægt på, at HVB’s aktiviteter ikke kun kommer medlemmerne til gode, men også er til glæde for kommunens borgere samt at ”HVB er med til at sætte Høje-Taastrup Kommune på landkortet” og sluttede af med at sige, at ”selvom HVB er en sæsonbetonet forening, er der aktivitet året rundt for både medlemmer og gæster på en af kommunens skønneste lokationer.” Alt det kan du blive en del af.