Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 18. december 2021

Juletoget 18/12-21:

Damptoget på vej op ad bakken for at hente næste hold passagerer til juletur

 Sneen fra sidste weekend var længe væk. Det samme med håbet om at køre juletog den sidste søndag – og endda med udsigt til solskin hele dagen. Men myndighedernes strammede Corona-restriktioner ramte naturligvis også vores lille veteranbane og derfor blev lørdagen den sidste dag med juletog i år. Vejrudsigten havde tidligere på ugen vist sol hele lørdagen, men viste sig i stedet med tåge og smånusseregn. Om det var de kommende restriktioner eller vejret, der påvirkede dagens passagertal må stå i det uvisse. 

I forvejen havde jeg planlagt en tur som civilist med resten af familien og vi fik da fornøjelsen af et rimelig fyldt tog ud og hjem. Ude hos de Gule Spejdere var der fint gang i salget af de varme æbleskiver, Glögg og varm cacao med flødeskum. Vi fik vores bakker og satte os i teltet, mens andre folk sad rundt bålet eller gik rundt i ”skoven” for at udvælge det helt rigtige juletræ at tage med hjem. Der var en hyggelig stemning og dagens sidste sol begyndte at titte frem. 

Da vi havde indtaget vores skiver og kigget godt rundt, så var det blevet tid til at gå retur til stationen. Snart efter kom damtoget prustende op ad bakken med dampfanen højt over skorstenen. Der blev kørt om og snart efter afgik årets sidste plantog fra Rubjerg. Tak for en hyggelig sæson på veteranbanen. Og jeg kan sove længe i morgen – i stedet for at køre med som togfører på søndagens tog - der nu er aflyst. Ærgerligt, men sådan må det jo være – og så må vi ses igen, når sommersæsonen starter i maj! /Leif

Motortoget er lige afgået og et tipvognstog fyldt med betonrester afventer afgangPassagererne er allerede ombord og damplokomotivet kører til

Billetterne bliver klippet lige før afgang

Trafik på perronen; juletræer den ene vej og folk til julehygge den anden.
I baggrunden afventer lokomotivet frit spor, så det kan komme i den modsatte ende af toget.

Julehygge i skoven med bål og masser af juletræer

Der indtages glögg og dejlige varme æbleskiver i teltet 

Endnu et juletræ pakkes ind og gøres klar til turen hjem
Toget på vej op til Rubjerg StationDagens tjenestegørende på Rubjerg og damptoget stiller op til fotografering før årets sidste tur

Vel hjemme skal der rigges helt af for sæsonen - ÆV!
torsdag den 16. december 2021

Torsdagsbilledet #237

 Torsdagsbilledet er i dag et link til ZDF og en film, hvor første del er den mest interessante for togfolket. Nederst er der link til fotos fra Feldbanetræffet samme sted i 2019.
Forleden viste den tyske fjernsynskanal denne beretning fra en helt fantastisk samler af motorlokomotiver (Bares für Rares - Sammlerstücke vom 21. November 2021) Filmen er på tysk, men se den alligevel. 

Det blev for mit vedkommende gensynsglæde, for hvert år afholdes der et Feldbahntreffen et sted i Europa ( – bortset fra de Coronaaflyste i 2020 og -21, der skulle være afholdt i Holland…) Det er et arrangement, der går på tur mellem de klubber og baner, som tilbyder at afholde et træf. Det sker, at der er flere som byder ind og så vælges næste sted demokratisk blandt de fremmødte. Ofte er det i Tyskland, der har de fleste baner – men HVB afholdt f.eks . træffet i 2002 – og det gik rigtig godt! I 2019 blev det afholdt hos Schortefeldbahn ved Ilmenau, Thüringen. Forskellige deltagere kom med deres eget materiel på lastvogn eller trailere, deriblandt tre damplokomotiver. En flok fra IBK deltog også i træffet: Carsten, Leif, Claus N, Steffen og Lars. Når man gik en tur på det store område, kunne man i et hvert hjørne finde lokomotiver – enten udendørs eller i de utallige bygninger og værksteder langs den 2 km. lange bane - der var anlagt på den 1 km lange grund. Utallige små banegårde og sporvifter kunne findes overalt. Hele fredagen kunne man hoppe ombord på de forskellige tog, der kørte rundt på banen – dog var der også en del oprangeringer udelukkende med tipvogne eller tømmertog, hvor vi i stedet kunne tage fede fotos langs den flotte strækning, der gik rundt dalens sider og langs en lille flod. På området lå også en nedlagt mine -”Volle Rose”, hvor der blev kørt guidede ture for publikum. En vigtig del af træffet er jo også at møde ligesindede fra de andre smalsporsklubber i Europa. Fredag aften var emnet lokomotivfabrikken Montania/Nordhausen, hvor vi derefter om lørdagen kunne se næsten 50 forskellige udgaver fra denne fabrik. Det var stedets primus motor Peter Erk og hans kompagnon, som havde samlet og renoveret alle disse flotte lokomotiver. Om lørdagen blev hver enkelt enhed kørt frem og præsenteret med både byggeår, driftshistorier og hvordan de var blevet erhvervet rundt i hele Europa! Det var heldigvis herlig solskin og vi kunne derfor få kørt en masse med tog, tage flotte fotos og nyde den smukke dal. Søndag gik turen hjemover igen efter et par herlige dage sammen med de andre smalsporstosser fra hele Europa.  /Leif

Se filmen her: Bares für Rares - Sammlerstücke vom 21. November 2021 - ZDFmediathek

 Og et udvalg af mine fotos fra træffet i 2019 kan du se her:

 https://photos.app.goo.gl/JggMKzMA3KNDwVi86

(forkortet version af indlæg  – den hele udgave stod at læse i TIPVOGNEN 5-19)

tirsdag den 14. december 2021

Nyt fra Bafd. 11-12-2021 er opdateret

Som lovet i lørdags er Nyt fra Bafd. 11-12-2021 nu opdateret med et par nye billeder. Det glemte kamera i opbevaringshallen er hentet hjem og tømt for optagelser. 

Opslaget fra i lørdags er bl.a. opdateret med fotos af skinnevalsningen, der med Peter og Klavs som fast besætning stille og roligt arbejdede sig igennem skinne efter skinne.

I kameraet gemte sig også et par billeder af lørdagens tog som jeg nåede at tage ind mellem arbejdet. Er man ikke træt af snebilleder allerede, er der mulighed for at blive det nedenfor.

M 25 rangerer på sporviften foran museumshallen.

M 25 med Tog 1 fyldt med passagerer på vej mod Rubjerg Station.

Tog trukket af Da 7 på vej over sletten. I snevejrets særlige stilhed var det svært at forestille sig, at sletten til sommer vil være propfyldt med spejdere.

M 25 på vej sydpå over sletten. 

mandag den 13. december 2021

Nyt fra maskinafdelingen #34-21 13/12:


Bo var allerede godt i gang med at bore nitter ud af akselportene til B3 med en specialopstilling, som kunne give et godt pres på boremaskinen. Det kræver også skarpe, velslebne bor. Det blev klaret undervejs. Henning fik lige hængt alle de mange småfugtige tæpper fra søndagens tog til tørre ude i vognhallen. Carsten og Lars O. lagde planer for dagens arbejde i spor 3, men så gik vi alle lige til tavlemøde jvnf. vores nye strategi. Desværre måtte maskinchefen melde afbud, så jeg blev udvalgt til at styre mødet. Over en god kop kaffe, gennemgik vi de igangværende opgaver og fik talt om status og de næste trin. Således oplyst kunne vi gå tilbage til værkstederne. Otto og Fritz kastede sig over afdrejning af akslen til M9 og skulle undervejs lige have et par kontrolmål på den gamle aksel. Henning gik udendørs og kastede sig over afrensning af fjederstopper og balancer til B3. Samtidig gik Kjeld og Carsten amok med betonhammeren og fik det sidste inde i spor 3 hakket frit og Lars O. svejsede rionet på de små tårne, der blev sat sidste mandag. Jeg forsøgte mig med installation af en gammel reserveradio til Da7, mens den nye er til reparation – men uden held. Hvad der ellers blev syslet med, fik jeg ikke noteret – men 13 mand fremmødt på den 13. Bringer det held? Det satser vi på… /Leif

Der uddeles gode råd og vejledning til næste trin af afdrejningen

I den ene ende af spor 3 påsvejses rionet.
I portenden bankes det sidste løstAfrensede dele fra B3s fjederophæng

Status efter dagens indsats på M9´s aksel
D8 er ankommet til værkstedet...

søndag den 12. december 2021

Juletoget 11/12 og 12/12-21:

 Juletog i snevejr

Turen er til ende og de mange juletræer bæres afsted fra toget

Så kom sneen alligevel! Både lørdag og søndag kørte juletogene afsted på sporet med hvid sne omkring på træ og busk. Begge dage dog samtidig med lidt nedbør som enten sne eller småregn, men det holdt heldigvis ikke vores seje julerejsende fra at komme, så vi kørte det meste af dagen med fyldte tog både ud og hjem – og hjem havde vi også en hel del flotte juletræer med ombord. Hos spejderne blev der solgt en masse dejlige, varme æbleskiver og personalet ombord på toget fik da ogse bragt en tallerkenfuld op til toget. Det var vores flinke stationsnisse Henning, der sørgede for det – imens Kisser stod og var flittig i billetsalget i den modsatte ende af banen og solgte endnu flere billetter til folk, der gerne ville en tur med toget.

Jeg synes der var en hyggelig stemning ombord, måske også fordi jeg havde en god hjælpenisse med på toget. Det var John, der som aspirant både tog sig dygtigt af tæpper og sporskifter på turene. Vi havde da også besøg af både gamle og nye medlemmer på turene og også flere, der meldte sig ind i vores lille forening for at støtte det gode formål – og samtidig fik et frikort til togene. Så velkommen til jer!  Det blev en dejlig travl dag på begge tog, men alt forløb i god ro og orden. Hvis sneen blot er der næste weekend, så vil lidt solskin og blå himmel sætte prikken over iét på en meget fin julesæson. /Leif

Første og fyldte motortog står klar til afgang


Så er det afgået og damptoget kan køre til perron

Kisser kan smile, selvom køen til billetsalget er lang


Krydsning med første motortog på Brandhøj.
De fleste blev derude og fik æbleskiver, kan man se...Damplokomotivet kører om og bliver fotograferet imens

Der blev sørme også bygget flotte snemænd!

Dejlig tur gennem den snedækkede skov

Krydsning med endnu et fyldt tog

Så blev det tid til personalepleje!

Klar til afgang. Man kan altid få noget at vide om lokomotivet
Rasmus fangede det sidste tog over Sletten lørdag aften i disse stemningsfyldte fotosDer bliver foldet mange tæpper sådan en dag...

Derfor det hedder et DAMP-lokomotiv


Hjemme i remisen efter en god dag