Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

lørdag den 22. september 2018

Nyt fra Bafd. 15-09-2018


Efterårets svelleudskiftningskampagne blev skudt i gang sidste lørdag, så Peter Post og jeg joinede dagens Bafd arbejdshold, der bestod af Steffen, Lars, Kenneth A og Peter. Vejret var dejlig solrigt –  med udsigt til byger... Det var dagen efter stormen Knud, men ingen træer var væltet over banen. så vi kunne efter afhentning af energivognen sætte kursen direkte mod strækningen omkring km 3.0, hvor der allerede var lagt sveller klar. Så arbejdet er kendt: Først løsnes spigerne med det tunge jern, herefter trækkes de fri med løftejern. Så løftes skinnerne og underlagspladerne bankes fri. Med gravemaskinen trækkes den gamle svelle ud og ind skubbes den nye. Svellerne er forborede, så underlagspladen placeres over hullerne og rettes til under skinnen. Derefter forspirges og så kommer tryklufthammeren og slår spirgene helt ned. Der foregår en masse små mellemregninger og det er ikke altid at de gamle dele helt hasr lyst at slippe – men ud skal de! ”Hvornår er det tid til en pause” – kan man så tænke og som et signal fra oven forsvandt solen og det pissede ned. Da sad vi heldigvis indenfor i banevognen og holdt en hyggelig pause. Da den var til ende, så skinnede solen igen og vi kunne fortsætte arbejdet. Det samme gentog sig til frokosttid… Ind og spise i tørvejr og bagefter dejlig sol. Således blev der slet ikke behov for at iføre sig regntøj. Jeg måtte desværre forlade det hyggelige selskab lidt i tre – men der var arbejdet nu også kommet langt. Omkring 60 sveller blev udskiftet på kampagnens 2. dag. Det er altid hyggeligt at være på banen!

/Leif

Et lille supplement til Leif's beretning. Vi nåede at skifte 84 sveller, og dermed er alle sveller, der blev udlagt forrige lørdag også indbygget i sporet. Dagen sluttede med læsning af de udvekslede sveller.

Steffen


Med de forskellige spigerværktøj i brug, så kommer alle spiger op!

Sveller udskiftet og underlagsplader på plads. Det er til til at banke spirgerne i igen

Banetoget trilles et stykke frem - og så begyndte det at regne. Tid til pause!

Sol igen! Arbejdet fortsættes

Lars havde efterladt sin kaffekop, så den skulle flyttes.
Lars kom springende og foretrak selv at gøre det...


Leif siger: En dejlig dag på banen!


De fine små svellesøm, der angiver årstal



torsdag den 20. september 2018

Torsdagsbilledet #175 - Turberetning: The Narrow Gauge Railway Museum


 Torsdagsbilledet forsætter beretningen fra IBF´s tur til England og Wales. 

Se sidste beretning her:
Øverste to etager var indrettet til museum og nederste del til station. Oprindeligt havde der været omladning til normalsporet

Rejsens sidste dag deles op i to: Efter en herlig English Breakfast, så kørte bussen os til TyWyn, hvor der sammen med banen ligger et smalsporsmuseum, der på fineste vis beskriver industribanens udvikling med eksempler på spor og materiel gennem tiderne. Det er naturligvis skiferindustrien, der er bedst beskrevet med alle de mange varianter af små lokomotiver og vogne, der er udviklet undervejs. De havde fyldt de to etager godt ud og vi fik en guided tour af en entusiastisk rundviser, der fik alle detaljer med… Noget inspiration til forbedringer af vores egen udstilling fik jeg da med hjem. Blandt de mere kuriøse køretøjer var enkeltmands-køretøjer, som hver arbejder medbragte i toget med tomme tipvogne på vej op, for selv at køre ned af bjerget, når arbejdsdagen var slut. Så kunne de spare en tur ned med folk og i stedet køre med fyldte tipvogne. Hver ”bræt” havde et stort hjul og var forsynet med en primitiv håndbremse. Sikkert meget ”sjov” måde at komme hjem fra jobbet på.


Efter vores museumsbesøg, så var der tid til et besøg i den veludstyrede souvenirershop og fine café. Man kunne også vælge at iagttage klargøring og rangering til dagens tog. Mere om det næste gang.




Et af de små lokomotiver fra en skiferbane

Forfatteren til Thomas Tog havde haft sin gang i denne forening og hans skrivestue var derfor udstillet. Meget stolte var de!

En original træbogie på en af de tidlige udgaver af spor

endnu fler tidlige hjul og sportyper...

Inspiration til et realistisk fyr i Superfoslokomotivet


en-mandskøretøj til dagens nedtur...

en interessant konstruktion


Velassorteret Kiosk og Café - til inspiration?



onsdag den 19. september 2018

Nyt fra maskinafdelingen #35-18 19/9:

Så oprandt dagen, hvor E28 skulle "lære at stå på egne ben".


Med hjælp af VVS-folkene fra byggeriet, fik vi trukket E28 frem i lyset - løftet op, og sporsat i overkørslen.




I værkstedet fik vi monteret 4 batterier midlertidigt på en plade og forbundet det, så E28 kan fungere.
Efter lidt forsigtig prøvekørsel frem og tilbage, kom Bo til.
Bo satte sig tilrette og forsvandt så gennem kurven og ned ad bakken.
"Så ser vi nok ikke ham igen foreløbig"! var der en, der udbrød.
Men efter en tid dukkede han op igen med et stort smil på læben, og erklærede sig helt tilfreds med det foreløbige resultat.
"Den er godkendt, så den må køre for egen kraft, når den skal flyttes rundt i værkstedet".




Den er meget let, så foreløbig har den svært ved at stå fast, når den skal flytte meget mere end sin egen vægt, men når batterikassen kommer på sammen med lidt supplerende vægt, skal det nok gå.

Alt i alt var dagen endnu en succes, hvor alt fungerede som planlagt.

Med venlig hilsen
Hans-H

mandag den 17. september 2018

Nyt fra maskinafdelingen #34-18 17/9:



Efter grundig rundvisning på Hedehusgården gik turen standsmæssigt til opbevaringshallen på Brandhøj

Med alle de mange kilometer, som vores vogne kører hvert år, så bliver hjulene efterhånden også brugt og der vil derfor en dag blive behov for nye. Samtidig ønsker vi at beholde så meget historisk materiel som muligt. Vi havde derfor denne aften besøg af mr. Keef, der fremstiller let jernbanemateriel og bl.a. har levereret togmateriel og sporanlæg til både Mønsted og Ree Park. Han er således specialist i at etablere rigtige jernbaner til turistattraktioner og flere andre steder jorden rundt. Han fik derfor en grundig rundvisning – herunder en tur med D13 til Brandhøj og fik bagefter fremvist vores nuværende bogier og deres hjul for at kunne give os en pris på en stak nye i de rette mål. Han var imponeret over det fine arbejde Bo har udført med at støbe nyt hvidmetal og tilpasse til akslerne. 
Vi har jo i forvejen stadig en del nye, råstøbte hjul fra Sydafrika – men de er for store til de gamle bogier og kan kun bruges til nybyggede bogier. Et meget hyggeligt besøg, som vi må afvente resultatet af. 
Ikke alle kunne underholde vores gæst, så der blev samtidig arbejdet med at adskille bænke og afmontere bundplankerne på C523. Bagefter skulle de gamle lister bæres op på loftet til brug som reservedele til de gamle bænke.
E28 er nu klar til at komme ud af maskinværkstedet og over på egne skinner. Til det er der aftalt hjælp fra en af de store maskiner, der for tiden spærrer adgangen til vores værksteder. Så lokomotivtransporten blev derfor forberedt denne aften. Niels gik i gang med en reparation af den rustne og knækkede fløjte fra Superfos-lokomotivet – som jeg slet ikke nåede at få malet på denne aften… Til gengæld fik Jan og jeg gennemgået vores beholdning af maling og skrevet en indkøbsliste og Kenneth fik læsset en stor stak brændeknuder af, så der er lidt flækkearbejde. Vi var 14 arbejdsomme og rundvisende folk på Gården denne aften.



Der tages grundigt mål af hjulene

Bo´s flotte arbejde med at støbe hvidmetallejer beundres.

Endelisten skal bores og bankes af C523


- så er alle bænke adskilt og listerne bæres på loftet

Herefter skal alle plankerne afmonteres ved at løsne boltene
Sådan! Færdigt arbejde og klar til næste etape - afrensning...

Den brækkede fløjte fra Superfos-lokomotivet er Niels gået igang med

Så er E28 klar til afhentning! Det er bare at vente tålmodigt til på onsdag