Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

torsdag den 17. november 2022

Mafd - Kedelsyn af Da7 - 17. november

Da7 under nedrigning efter sommerens sidste plantog

 Så kom dagen!

Den 16.11., dagen før dagen, var Bo og Bruno mødt ind for at forberede de sidste ting før det forestående 10 års kedelsyn på Da7.

Et lovpligtigt syn, der skal sikre at kedlen er i forsvarlig stand, og en forudsætning for at vi må køre.

17.11 mødte Bo og Bruno igen tidligt ind, så vi var klar til at modtage inspektøren, Vibeke fra FORCE Technology, som med sit falkeblik og sine ultralydsinstrumenter skulle foretage synet.

Da7´s kedel er 20 år gammel og det var spændende at se om tæringer siden sidste syn for 10 år siden, havde ”ædt” vitale dele af fyrkasse m.v., der kan betragtes som selve lokomotivets hjerte.

Det var derfor med stor spænding synet blev påbegyndt.

Allerede fra starten så det godt ud, da tallene fra sidste syn matchede det der kunne observeres og måles ved dagens syn.

Der blev, som altid, gået grundigt til værks, og igen måtte Bo kravle ind i fyrkassen medbringende og påsætte div. ultralydsudstyr, mens Vibeke kontrollerede tallene fra ydersiden gennem lågen til fyrkassen.

Efter utallige målinger var sagen klar, Da7´s kedel kunne godkendes for den næste 10 års periode.

Alle tal talte deres tydelige sprog, og tæringen var minimal, takket være Bo´s store og vedvarende indsats med ned rigge og udtørre kedlen efter selv korte kørselsperioder. Fortsætter dette gode arbejde må det forventes at Da7´s kedel vil bestå næste 10 års syn også, hvilket er godt gået når der normalt opstår de første problemer efter 20 år.

Fremadrettet vil det dog kræve at der kommer yngre kræfter til. Om 10 år vil Bo være 70 år og Bruno 80 år, og evnen til bl.a. at komme ind i fyrkassen er nok stærkt reduceret.

Dampinteresserede bedes derfor melde sig, så vi kan sikre kontinuitet og bevarelse af vores unikke dampmiljø.

Efter veloverstået syn forlod Vibeke os, og efter et par hurtige madder, fortsatte vi arbejdet med at rigge Da7 op til den forestående julekørsel. Da der i forbindelse med synet var skilt ekstra meget ad, vil op rigningen fortsætte måneden ud, med forventet testkørsel afholdt sidst i november.

Som det ser ud nu, er Hedelands Veteranbane med sine 6 køredage i december, det eneste sted på Sjælland hvor der køres med damp i ordinær plantogsdrift, hvorfor alle opfordres til at komme med ud og se, opleve og køre med. 

Vibeke fra FORCE Technology rækker ultralydsudstyret ind til Bo,
 der igen har indtaget sin plads i den trange fyrkasse. Foto Bruno Jensen.


Vibeke og Bo holder i ultralydsudstyret fra begge sider af fyrkassen. Foto Bruno Jensen.


Vibeke fra FORCE Technology og Bo gennemgår dagens resultater, og der udfærdiges relevant dokumentation og udarbejdes attester i Damp á. Dagen gået godt. Synet bestået og vi kan se frem til 10 år mere. Foto Bruno Jensen.

Reportage: Bruno Jensen


Juletog i Hedelands Naturpark

Juletoget kører igen lørdage og søndage i hele december: 3-4/12 -10-11/12 og 17-18/12-2022

Vi kører ud til de Gule spejdernes juletræer og julehygge ved Rubjerg Station.

 Se mere på vores hjemmeside www.ibk.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.