Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

onsdag den 17. november 2021

Stjernetoget 17/11-21:

Stjernetoget med lokomotivet M25 foran, står klar til alle de mange gæster

 Sikken et held! Vejret har i den sidste tid budt på regn og blæst – endda på dagen, hvor et udsolgt stjernetog skulle køre og så opstår der et smukt hul i skydækket sidst på aftenen. Tirsdagens tog var aflyst med baggrund i en dårlig vejrudsigt tre dage før, så en håndfuld derfra kunne heldigvis hoppe med på denne aftens tog.

Fuldmånen lyste flot, så lommelygterne kunne blive i lommen. Aftenens tjenestegørende var Hans på lokomotivet, Leif som togfører, Carsten som håndmand og Bruno som billetkontrollør. Toget blev kørt frem i god tid og stod klar med lys i flagermuslygterne. Det blev M25, der trak toget og der blev koblet to roevogne på, hvis nogen måtte ønske at sidde under åben himmel. Gæsterne kom så i en lind strøm til parkeringspladsen og blev så vist ind i museumshallen, hvor mange fik sig en plads i motorstammens vogne, mens andre gik en runde og hørte om de forskellige lokomotiver, der står derinde. Så introducerede Lars Occhionero, museumsinspektør og astrofysiker ved Kroppedal Museum, dagens tur og kom med nogen gode, almene råd om stjernekiggeri og lidt detaljer om aftenens mål: ”Den 16. og 17. november passerer Jorden gennem endnu en sky af sand, grus og småsten. Denne gang er det kometen Tempel-Tuttle som i sin 33 år lange bane om Solen har efterladt lidt materiale. Noget af dette vil falde ned på Jorden, og vi vil kunne se det som stjerneskudssværmen Leoniderne. Dette betyder at der i disse nætter er en forøget chance for at se stjerneskud og ildkugler, men det er ikke det eneste vinterhimlen byder på. Stjernebillederne Orion, Tyren og Tvillingerne står op omkring kl. 21. Fuldmånen kommer til at lyse for os og mod midnat vil himlens klareste stjerne Sirius stå op”

Således forberedt gik folk til toget og fik på vejen et par varme tæpper med sig. Afgangen lidt forsinket 21.37 og med 70 deltagere ombord, så alle vogne var fyldte – også de to bagerste roevogne med det direkte kig til himlen. Mange havde en lille kurv med kaffe, kager, vin eller andet godt med til at nyde på turen. Det blev en smuk tur ud over Sletten med Rubjerg som silhuet i månelyset og en hel skyfri himmel, fyldt med stjerner. På Fem Ege vendte toget og Lars benyttede lejligheden til at fortælle endnu mere om de stjerner man kunne se. Således forberedt gik turen til Rubjerg, hvor selve kigningen skulle ske. Folk kom hurtigt ud af toget og over på græsmarken og her forklarede Lars på sin fantastiske fortællende måde om alle de stjernebilleder man kunne se og de græske mytologier der binder de forskellige historier sammen. Ind imellem kunne man høre de små hvin: ”jeg så et stjerneskud” og således blev hele turens formål indkapslet perfekt. Lidt i midnat, så var alle gode historier berettet, alle spørgsmål besvaret og kulden ved at overmande folk. Så vi gik mod toget og trillede hjemover – en særlig oplevelse rigere. Det må vi gøre igen en anden gang – når det bliver lidt varmere… Tak for en hyggelig aften /Leif

Hans er klar! Nu venter vi bare på folk...- de kommer så snart i massevis og Bruno tjekker billetterne

Lars Occhionero forbereder gæsterne på turen og hvad der kan ses på himlen

Bruno giver sikkerhedsinstrukser og praktisk information.

Så er toget fyldt og klar til afgang kl. 21.37

På Fem Ege vender toget, mens månen lyser smukt om kap med lygten på M25

Lars fortæller de første stjernegode historier

Himlen er fyldt med stjerner, der alle er en god historie om

Med billedet af Rubjerg til venstre og lidt lys fra Stærkende, så går togturen hjemover...


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.