Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK

Nysgerrig efter mere!! Bliv aktiv i IBK
I IBK har vi godt kammeratskab og masser af interessante opgaver for alle!

torsdag den 18. november 2021

Torsdagsfilmen: Særtog 28. september 2021

 På en flot og solbeskinnet tirsdag sidst i september, afviklede Trafikafdelingen et særtog for tyske jernbaneinteresserede. De havde bestilt turen for længe siden, men først nu blev det muligt for dem at lægge vejen forbi Danmark. De var således meget heldige med vejret og nu har en af deltagerne lagt denne fine film op, som Steen heldigvis har gjort opmærksom mig på. Den varer knap 14 minutter, så nyd denne torsdags film-pause! 


AMNSnooker, der har lagt filmen op har også lagt film op fra de øvrige baner, de kørte med under deres Danmarkstur. Klik på linket under filmen.




onsdag den 17. november 2021

Stjernetoget 17/11-21:

Stjernetoget med lokomotivet M25 foran, står klar til alle de mange gæster

 Sikken et held! Vejret har i den sidste tid budt på regn og blæst – endda på dagen, hvor et udsolgt stjernetog skulle køre og så opstår der et smukt hul i skydækket sidst på aftenen. Tirsdagens tog var aflyst med baggrund i en dårlig vejrudsigt tre dage før, så en håndfuld derfra kunne heldigvis hoppe med på denne aftens tog.

Fuldmånen lyste flot, så lommelygterne kunne blive i lommen. Aftenens tjenestegørende var Hans på lokomotivet, Leif som togfører, Carsten som håndmand og Bruno som billetkontrollør. Toget blev kørt frem i god tid og stod klar med lys i flagermuslygterne. Det blev M25, der trak toget og der blev koblet to roevogne på, hvis nogen måtte ønske at sidde under åben himmel. Gæsterne kom så i en lind strøm til parkeringspladsen og blev så vist ind i museumshallen, hvor mange fik sig en plads i motorstammens vogne, mens andre gik en runde og hørte om de forskellige lokomotiver, der står derinde. Så introducerede Lars Occhionero, museumsinspektør og astrofysiker ved Kroppedal Museum, dagens tur og kom med nogen gode, almene råd om stjernekiggeri og lidt detaljer om aftenens mål: ”Den 16. og 17. november passerer Jorden gennem endnu en sky af sand, grus og småsten. Denne gang er det kometen Tempel-Tuttle som i sin 33 år lange bane om Solen har efterladt lidt materiale. Noget af dette vil falde ned på Jorden, og vi vil kunne se det som stjerneskudssværmen Leoniderne. Dette betyder at der i disse nætter er en forøget chance for at se stjerneskud og ildkugler, men det er ikke det eneste vinterhimlen byder på. Stjernebillederne Orion, Tyren og Tvillingerne står op omkring kl. 21. Fuldmånen kommer til at lyse for os og mod midnat vil himlens klareste stjerne Sirius stå op”

Således forberedt gik folk til toget og fik på vejen et par varme tæpper med sig. Afgangen lidt forsinket 21.37 og med 70 deltagere ombord, så alle vogne var fyldte – også de to bagerste roevogne med det direkte kig til himlen. Mange havde en lille kurv med kaffe, kager, vin eller andet godt med til at nyde på turen. Det blev en smuk tur ud over Sletten med Rubjerg som silhuet i månelyset og en hel skyfri himmel, fyldt med stjerner. På Fem Ege vendte toget og Lars benyttede lejligheden til at fortælle endnu mere om de stjerner man kunne se. Således forberedt gik turen til Rubjerg, hvor selve kigningen skulle ske. Folk kom hurtigt ud af toget og over på græsmarken og her forklarede Lars på sin fantastiske fortællende måde om alle de stjernebilleder man kunne se og de græske mytologier der binder de forskellige historier sammen. Ind imellem kunne man høre de små hvin: ”jeg så et stjerneskud” og således blev hele turens formål indkapslet perfekt. Lidt i midnat, så var alle gode historier berettet, alle spørgsmål besvaret og kulden ved at overmande folk. Så vi gik mod toget og trillede hjemover – en særlig oplevelse rigere. Det må vi gøre igen en anden gang – når det bliver lidt varmere… Tak for en hyggelig aften /Leif

Hans er klar! Nu venter vi bare på folk...



- de kommer så snart i massevis og Bruno tjekker billetterne

Lars Occhionero forbereder gæsterne på turen og hvad der kan ses på himlen

Bruno giver sikkerhedsinstrukser og praktisk information.

Så er toget fyldt og klar til afgang kl. 21.37

På Fem Ege vender toget, mens månen lyser smukt om kap med lygten på M25

Lars fortæller de første stjernegode historier

Himlen er fyldt med stjerner, der alle er en god historie om

Med billedet af Rubjerg til venstre og lidt lys fra Stærkende, så går togturen hjemover...


mandag den 15. november 2021

Nyt fra maskinafdelingen #30-21 15/11:

 

Juletog til spejderne kører hver weekend i december. Første afgang den 4. kl. 10.30

Julen nærmer sig endnu en gang med hastige skridt og dermed også juletogene, der som altid – bortset fra aflysningen grundet corona sidste år – kører hver weekend i december. I år afgår første juletog den 4. december. Det skal der gøres reklame for, så derfor gik Henning og jeg ud i den mørke nat og fik opsat julebannerne ved Roskildevej, ved indkørslen til Gården og på vognhallen. Bagefter sandblæste Henning, mens jeg fik malet holderne til sandingsrørene og så fik vi sat skilte på instrumentpanelet. Carsten og Gert fik også boret hul og monteret en timetæller på M45. Ingemann, Kjeld og Carsten forsøgte sig med en reparation af fejevognen og en drivrem viste sig at være mørnet, så en ny skal skaffes. Der blev også ryddet mere op, så der snart kan blive plads til nye projekter. Ude i vognhallen monterede Hans, Steen og Lars den reparerede brændstofpumpe i M24. Mon lokomotivet er klar til Stjernetoget onsdag aften/ nat? Jeg talte 10 medlemmer på Gården denne aften, hvor fjernvarmerørene nu er dækket med jord igen. Mon der snart kommer en unit, så vi igen har varme i lokalerne… /Leif

Det kniber med pladsen, når der er tre mand som skal stå i motorhuset på M24
og sørge for lys og gode råd, mens brændstofpumpen monteres


På fejemaskinen er der fremdriftsproblem for kosten...

Timetælleren monteres i det nyborede hul

Så er betjeningspanelet opmærket på M45


søndag den 14. november 2021

Nyt fra Bafd 13-11-2021

 Lørdag bød på 8 fremmødte i Baneafdelingen, så vi delte os i to hold og startede på dagens opgaver. Det ene hold bestående Steen, Claus B, Klavs, Steffen og vores nye medlem John pakkede afspærringsmateriel og kørte til Rubjerg for at sætte dette op. I den kommende uge er der stjernekigger- arrangement, og for at undgå at gæsterne træder ned i grøften langs med Rubjerg st, så er der stillet afspærring op langs med denne.

Det andet hold bestående af Lars, Søren og Peter læssede skrot og andre dele fra Nakskov CA2, og kørte til Brandhøj, hvor de mødte det første hold.

Første hold kører fra Hedehusgården, mens gravemaskineholdet er på 
vej ned til værkstedet for at hente skort og andre dele.

Afspærringsholdet har afsluttet opgaven ved Rubjerg, og man
kommer nu ikke uforvarende til at krydse grøften i mørket.

Frokosten indtages vanen tro udendørs, denne gang på Brandhøj st (SLA)

På Brandhøj fik vi løst forskellige opgaver inden det var tid til frokost. Vi fik påbeyndt revision af et sæt deplorider, som dog viste sig ualmindeligt svære at adskille. Pufferplanken og puffer til Nakskov CA2 blev adskilt og begge dele anbragt på selve lokomotiver og fastgjort.

Efter frokost kastede vi os i samlet flok over svelleudveksling ved km 1,8 og 1,0. Begge steder er der tale om punktudveksling, og sammenlagt fik vi udvekslet 14 sveller, inden det begyndte at blive mørkt.

Lidt kaffe blev indtaget i Damp af inden et par ihærdige medlemmer kastede sig over at støvsuge og vaske gulvet samme sted. Et par sorte spande vand senere var resultatet tilfredsstillende, så nyd det og gentag gerne indsatsen inden alt for længe....

Steffen


Klavs og John kæmper med at løsne hjulakslerne på en deploride



Svelleudveksling ved km 1,8 (SLA)